Uppskatta

Att visa uppskattning är självklart i de flesta kretsar men inte alltid på arbetsplatser. Men på MTA är det så. Här visas uppskattning i det lilla och i det stora – en klapp på axeln eller uppskattning i form av bonus.

 

”Tack” –En av framgångsfaktorerna

Chefer som ger sina anställda beröm och visar tacksamhet för det arbete de gör uppskattas mest. Den typen av chef attraherar både kompetent personal och gör att de anställda vill stanna kvar, det visar bemanningsföretaget Poolias kompetensindikator. Initiativtagarna på MTA har stor kunskap om hur viktigt det är att ge uppskattning och har om och om igen fått bevis för att uppskattning är en av företagets största framgångsfaktorer. Utåt märks det tydligt t ex vid intervjuer i media då ägarna alltid eftersträvar att lyfta fram personalen som sin viktigaste framgångsfaktor. Sina hjältar.

Uppskattning har många ansikten

Uppskattning visas på alla möjliga sätt. De årliga personalresorna är ett sätt för företaget att säga ”tack”. I tur och ordning har medarbetarna erbjudits att följa med på resor till Budapest, Reykjavik, Bukarest, Kebnekaise, Dublin, en äventyrsresa på Bjärehalvön, cykling i Amaronedistriktet, en F1-resa till Monza i Italien samt nu senast en träningsresa till Calpe i Spanien – du kan läsa mer om detta under kapitlet Fira. MTA visar också sina medarbetare uppskattning i form av gemensamma aktiviteter som After work, restaurangbesök eller exempelvis gemensam träning inför Stafett-Vasan och Båstad maraton där många medarbetare deltar. Uppskattningen visas också medarbetare emellan och tillhör den positiva företagskulturen.

Uppskattning kan ske i det lilla genom ett uppmuntrande ord och glada tillrop eller genom den lite plånbokstydligare uppskattningen som stavas ”bonus”. Bonusprogrammet omfattar alla anställda och kan enklast beskrivas med att en fjärdedel av företagets årliga resultat betalas tillbaka till personalen och fördelas efter hur många timmar var och en har arbetat under året.

12039361_870900616292051_8055321722168077343_n
Det är roligt att ge.
img_4295_2
Och att inspirera
Foretagscup2014
Och att vara tillsammans.

Det som premieras

Väl utfört arbete uppskattas så klart oerhört mycket och positiv feedback på det är så viktigt att det till och med har fått en egen punkt i varje platschefs arbetsbeskrivning.

Utdrag ur Befattningsbeskrivning platschef:”Ansvara för att en effektiv organisation skapas i projektet där allas kunskap och kompetens kan tas tillvara samt att skapa arbetsglädje och högt engagemang på arbetsplatsen. Genomföra personalaktiviteter, arbetsberedningar och delegera arbetsuppgifter för att skapa engagemang och arbetsglädje hos all personal i projektet.”

Gott uppträdande som går i linje med företagskulturen och hjälper till att etablera en god stämning i teamet, premieras också. Chefer som är duktiga på att motivera och inspirera med positiv feedback får extra beröm. Den som ställer upp för kollektivet genom att till exempel ta på sig skyddsombudsrollen eller deltar i samverkansgruppen, uppmärksammas ibland med en extra julgåva.

Årets arbetsplats utses där fokus ligger på ekonomiskt resultat, ordning och reda, arbetsmiljö och stämning/kultur på arbetsplatsen. Arbetsplatsen premieras med en trivselaktivitet bekostad av företaget.

Dessutom finns det en gorilla på huvudkontoret. Det är faktiskt inte lika märkligt som det låter. Den är inte riktig, det är en slags pokal där årets medarbetare får sitt namn inristat för evighet då hen uppfyllt kriterierna ”en god kamrat och kulturbärare”.

Gorillan2

”Jag är inte nöjd med era gubbar… Jag är helt otroligt nöjd med MTA och er personal som visar en så härligt positiv attityd och kundfokus i alla lägen”

Pär Löfvenius, Byggtriangeln

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"