Omtanke

Omtanke är att bry sig om varandra. Alltså på riktigt bry sig om. Det kan handla om så små enkla saker som företag i allmänhet kanske inte ens tänker på. Som att ta av sig skorna i arbetsboden, att ringa ett kort samtal till någon som är sjuk eller att träna tillsammans.

Vi har skapat känslan av en enda stor familj där vi tar hand om varandra.

Balans i livet ger arbetsglädje, som ger effektivitet

MTA är ett ungt företag, sett till medelålder, och många medarbetare är småbarnsföräldrar med allt vad det innebär. Företaget uppmuntrar till föräldraledighet och har stor förståelse för frånvaro vid exempelvis vård av sjukt barn eller läkarbesök – allt för att de anställda ska få ihop sitt liv med ”sin andra familj”, som MTA-ledningen själva uttrycker det. Det är också med de små barnens framtid för ögonen som företaget så aktivt arbetar med miljöfrågor. De är ju barnen som skall ta över en dag.

Ibland händer det att någon i arbetslaget är hemma på grund av sjukdom och då ringer platschefen alltid upp för att kolla läget. Det finns en genuin omtanke och ett intresse för att ta reda på hur personen mår, istället för att bara rycka på axlarna och vänta till hen kommer tillbaka till jobbet igen. När arbetskollegan hör av sig bidrar det till att den som är sjuk känner sig saknad och behövd –och den värmen brukar göra underverk när man är lite hängig. En gång kollapsade en medarbetare på bygget och då släppte cheferna allt de hade för händerna och gav sig av till sjukhuset. Han fick också blommor och ett kort med en krya på dig-hälsning från alla på företaget. Så, visst förstår man när personalen vittnar om att det är ett tryggt arbetsklimat med mycket värme och förståelse.

borjasitid
Föräldrarledighet i gropen.
1375224_553502211365228_1188703688_n
Tidig nyrekrytering inom familjen.
miljobil
Med framtiden i tanken.

Vägen till ett sunt arbetsliv –ända nerifrån tårna

MTA har som sagt sett en stark koppling mellan arbetsglädje och effektivitet, vilket sporrar ledningen att göra ännu fler åtgärder för att skapa trivsel på jobbet. Ett kapitel utan en punktlista är nästan som en byggarbetsplats utan hammare, så här ser MTA på arbetslivet.

  • Övertidsarbete utförs enbart i undantagsfall. Målsättning är att snittarbetstiden för de anställda ej ska överstiga 40 timmar/vecka.
  • MTA-anställda har möjlighet till kompensationsledighet, vilket är ganska ovanligt i branschen. Den anställde har alltså under eget ansvar möjlighet att jobba in tid och sluta lite tidigare en dag när det behövs.
  • För föräldrar med små barn finns det möjlighet till förskjuten arbetstid, så att lämning och/eller hämtning på dagis fungerar.
  • MTA uppmuntrar till föräldraledighet. Det är viktigt att privatlivet fungerar för att också arbetslivet ska fungera.
  • MTA erbjuder kostnadsfri träning på några av de större gymmen i Halmstad, Varberg och Helsingborg. Det finns en anledning till att den fria träningen är koncentrerad till ett fåtal  träningsställen. Man ser helt enkelt en viktig poäng i den gemenskap som skapas när kollegor samlas efter jobbet för att träna ihop och snacka om stort och smått.
  • MTA erbjuder massage och kiropraktor ute på arbetsplatsen vid akuta behov men även kostnadsfri förebyggande behandling efter arbetstid vid minsta känning i t.ex. rygg eller axlar.
  • Den anställdes respektive bjuds alltid in till jul- och sommarfest.
  • MTA bjuder aldrig på alkohol när det är fest. Erfarenheten av att alla betalar sin egen alkohol är att festerna blir mycket trevligare och att det är glada äkta makar och arbetskamrater som beger sig hemåt efteråt. Personer med alkoholproblem får också lättare att säga nej.
  • Företagshälsovården omfattar en medicinsk kontroll hos Teamhälsan och en fysisk statusbedömning samt framtagande av ett individuellt träningsprogram hos något av de valda gymen. Detta följs upp med ett nytt besök efter fyra månader.
  • MTA erbjuder kostnadsfri frukt och kaffe på alla arbetsplatser.
  • Kortare (inarbetad) arbetstid på fredagar gör att personalen till exempel kan hinna med lite helgbestyr åt familjen efter jobbet.

Omtanke och stöd i med- och motvind

MTA är noga med att finnas där för sina anställda, i både med- och motgångar, och firar med glädje nyblivna föräldrar med blommor och en sparkdräkt i MTA:s profilfärger. De som gifter sig får en gåva från sin arbetsgivare och ett lycka till på vägen. Företagets femtioåringar får presenter och uppvaktas med blomma i samband med en av de större jul- eller sommarfesterna. Att fylla sextiofem  är också något som uppmärksammas vid någon av festerna. Vid den stora dagen för pension, ja då blir det både avtackningsgåva, tårta  och blomma.

Samma praxis som vid positiva händelser gäller också vid tragedier eller svårigheter i livet. Går någon bort eller förlorar en anhörig visar företaget sin sympati genom ett personligt samtal från närmaste chef och naturligtvis med en blomma vid begravningen. Hamnar en medarbetare på sjukhus skickas det en blomma och en krya-på-dig-hälsning. Vid långvarig sjukdom kommer någon från MTA på personligt besök.

För tre år sedan anställdes Daniel från Rumänien på MTA . Han berättar om all hjälp han har fått av företaget sedan han blev anställd. Under den turbulenta första tiden i Sverige fick han hjälp med att t ex ordna med papper på Arbetsförmedlingen och Skatteverket. För MTA är det självklart att hjälpa till och för den anställde var det så klart helt ovärderligt vilket grundade en djup lojalitet mellan anställd och arbetsgivare.

”Vi är oerhört nöjda och imponerade av MTA:s sätt att genomföra vårt komplicerade innerstadsprojekt med fjärrkyleledningen. Att vi trots alla dessa ingrepp och störningar i gatumiljön nästan inte fått ett enda klagomål på utförandet visar att man kommer långt med en positiv attityd och hjälpsamhet mot allmänheten”

Thomas Rasmusson, Halmstad Energi & Miljö

_DSC0001
Att ha fint i boden är trivsamt.
11114195_811319095583537_4036978360582887783_n
Att tänka längre än näsan räcker.
IMG_9589
MTA schaktar för framtiden.

Heltäckningsmattor och skoförbud

Det finns så klart flera sätt för ett företag att visa omtanke, att bry sig om. En viktig del är att skapa trivsel i det dagliga arbetet. I bodarna till exempel. MTA inreder sina bodar så att de blir så lika huvudkontoret som möjligt. Med heltäckningsmatta, fototapet och färsk frukt skapas en ombonad och trevlig nästan-som-hemma-miljö att vistas i på raster och under möten. Här stövlar man inte in med skorna på utan tassar runt i strumplästen vare sig man är arbetare, kund eller högsta chef. Alla arbetsplatser skall vara rena, funktionella och trevliga att komma till.

 

Fri träning, Vasalopp och lite medmänsklighet

På MTA är det oerhört viktigt att bry sig om, att inte göra skillnad på människor, att behandla alla lika, med samma respekt. Omtanken smittar av sig i arbetsmoralen och bidrar till den stolthet det innebär att tillhöra MTA. Omtanken tar sig också uttryck i att MTA uppmuntrar sina anställda att hitta på saker utanför arbetstid. Som att träna tillsammans för att köra Stafettvasan varje år. MTA lever med övertygelsen att en god hälsa ökar prestationen och det egna välbefinnandet. Om företaget kan hjälpa varje enskild medarbetare att må bättre och få en bättre fysisk status på köpet så gynnar det alla i längden.

En och annan solskenshistoria

Under åren har MTA samlat några härliga berättelser som sätter sig på minnet. Som till exempel den om pojken som hela tiden stjäl kompisens keps. Eller de om dagisbarnen som fick mäta upp väggen på huvudkontoret och arkitekten som blev utan mat.

Berättelsen om Axel:

Hej! Det är så, att jag har en 4 årig pojke som heter Axel och har autism. Han är helt galen i Er logga MTA. Varje dag så går vi förbi Er logga vid Kasten Rönnowsgatan och även byggnadsställningarna på Hvitfeltsg där han i upprepar bokstäverna MTA och stirrar blint på den och ler. Ett annat dagisbarn på hans förskola, har en keps med Er logga, vilket gör att Axel varje dag försöker att ta den. Istället har lärarna nu försökt leta på internet efter loggan och skriva ut den så att han kan hålla den i handen. Jag undrar nu, är det möjligt att kunna få köpa en keps och något annat från erat företag till Axel? Det hade betytt så otroligt mycket!

Mariana packar naturligtvis ihop både keps och tröja och skickar hem till Axel med posten. Sen dröjde det inte länge förrän nästa mejl kommer:

Hej Mariana!
Från mig och Axel vill jag ge dig världens största kram och säga TACK!
Som du ser så är det en lycklig Axel som bär Er logga stolt 🙂 Personalen på dagis grät när de fick se hur lycklig Axel var,den dagen jag kom bärandes på paketet från dig. Han stod säkert i 1 tim framför spegeln innan jag fick med honom hem. Så otroligt fint av dig. Tack snälla!
Kram från Josefine och Axel

Berättelsen om matkassen som försvann.
En annan historia utspelar sig kring juletid och kunde ha blivit riktigt dråplig. Så här berättar Mariana på kontoret:

Vi brukar dela ut julkassar med mat till anställda och samarbetsparters. En jul blev det av någon anledning matkassar över och då tog jag kassarna med mig och åkte och lämnade dem till Hemlösas Nattcafe i Halmstad. Dagen efter kom en av våra arkitekter in på kontoret för att hämta sin kasse. Då fick jag förläget förklara att jag hade skänkt deras kasse till Hemlösa. Tack och lov blev arkitekten jublande glad! Sedan dess har vi fortsatt lämna både matkassar och påslakan dit. /Mariana Eriksson, administratör och samordnare på MTA.

 

Berättelsen om tavlan.
Efter att MTA flyttat huvudkontoret till andra sidan stan och in i helt nyrenoverade lokaler fann man att man hade fler väggar än tavlor att pryda dem med. MTA hade hört talas om Kulturdagiset ”Musan” och kontaktade dem angående ett specialuppdrag. Musans konstpedagog och några av barnen kom ut och mätte väggen och därefter producerade Musan-barnen en stor målning som idag pryder en av väggarna på huvudkontoret. Som tack för hjälpen körde MTA förbi med en grävmaskin och lämnade sand i sandlådan. Lyckan var total.

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"