Inspirera

MTA prioriterar sina medarbetare.

Målet har hela tiden varit att skapa ett företag som de tre delägarna själva hade velat arbeta på. Med sin långa erfarenhet från branschen plockade de russinen ur de godaste kakorna och kokade ihop ett helt eget recept med ingredienser som: att vara nära de anställda och att alltid finnas som stöd såväl som inspiration. Något som blir en allt större utmaning– men också viktigare – ju mer MTA växer.

Det är medarbetarna som gör laget

MTA vill på alla möjliga sätt få sina medarbetare att känna stolthet över att vara en medspelare i det vinnande laget. MTA förmedlar tydligt bilden av företaget som ett framgångsrikt team, där varje medarbetare är viktig och delaktig för att företaget ska nå goda resultat och framgång. För att inspirera och entusiasmera sina anställda använder sig MTA ofta av just idrottsmetaforer. Dels för att förklara hur viktig lagandan är för framgång men också vikten av att fira segrar tillsammans. Genom att ge varje enskild anställd ansvar och möjligheter ökar förutsättningen att lyckas. Så skapas ett vinnande lag och ett sunt företag.

”Med trivsel och harmoni i en mix av hårda och mjuka värden inspirerar MTA sina anställda, som i sin tur hjälper företaget till utveckling och tillväxt”.

Feedback som inspirationskälla

MTA uppmanar alla sina anställda i ledande positioner att ge kontinuerlig feedback till medarbetarna. Rak och tydlig kommunikation uppskattas av alla. En klapp på axeln eller en uppmuntran när något gjorts bra gör samtalet kring något som inte fungerar så mycket enklare och naturligare. Feedback levereras alltid på ett sätt som hjälper och sporrar medarbetarna, det är viktigt att det råder en god stämning på företaget eftersom arbetsglädjen är direkt kopplad till resultat. Beröm och uppmärksamhet från kunder och leverantörer passas också vidare ut i organisationen. Det är viktigt att medarbetarna får veta att andra tycker att de är grymma. Bland annat så publiceras det beröm som tillägnats MTA offentligt på hemsidan och förmedlas till alla medarbetare vid stormötena som sker två gånger om året. Vid extra bra arbetsinsatser eller när andan faller på, firar arbetslaget ett lyckat projekt med en trevlig aktivitet efter jobbet.

Medarbetarens synpunkter tas på allvar

”Om det finns en genuin respekt för varandra, att folk bryr sig, alltså på riktigt bryr sig om varandra och trivs ihop, så hjälper det både företaget och den som arbetar”.

När man känner sig sedd och lyssnad på blir man inspirerad och får lust att hjälpa till. Genom att entusiasmera varandra i stort och i smått uppstår en stolthet över att tillhöra MTA – något som gynnar företaget, medarbetaren och i slutändan kunderna. MTA:s anställda påtalar ofta att de känner sig lyssnade på av ledningen. Både genom medarbetarsamtalen men även annars. Eftersom yrkesmännen på MTA är företagets viktigaste resurs förses de så klart med de bästa arbetskläderna på marknaden och de får själva välja sina personliga arbetsredskap. Så här säger en medarbetare:

”Med den här utrustningen känner jag mig inspirerad att gå till jobbet. Dessutom är det enklare att göra ett bra jobb med verktygen jag självt fått välja”.

Äntligen måndag!

”Äntligen måndag” handlar om att känna längtan.

En så enkel sak som att bli genuint glad när man träffar sina kollegor, kunder och samarbetspartners -det är guld värt. På MTA har man devisen ”Äntligen måndag”. Ett uttryck som handlar om att känna en längtan och en glädje över att gå till jobbet varje dag. En stolthet i att kunna berätta för sin familj och sina vänner att man arbetar på MTA, Hallands och Skånes ”bästa” byggföretag. Ett företag som delar ut kepsar och tröjor till dagisbarn och sponsrar idrottsklubbar dit medarbetarna har någon koppling. Stolthet uppstår också när man så tydligt ser att staden man bor i kryllar av MTA-bilar, flaggor och skyltar. Att företaget syns, att det pratas om MTA och att det är omtyckt. ”Äntligen måndag” handlar inte bara om att ha kul på jobbet utan också om att skapa en laganda som gör att man trivs i vardagen, vilket medför att många MTA:are också är goda vänner som umgås privat.

Att inspireras av varandra

På MTA är medelåldern låg och många använder sig av sociala medier för att kommunicera. MTA ser till att ta vara på den kraft som de digitala kanalerna har och arbetar mycket med t ex Facebook. Medarbetarna kan lätt lägga ut och hashtagga (#) inlägg som blir synliga för medarbetare på andra byggen. Medarbetarna får en inblick och kan se vad andra medarbetare gör och kan dela roliga klipp eller bilder.

”Mariana är lite av företagets mamma och håller koll på det mesta som händer i MTA-familjen. Hon har bl a en klippbok med artiklar som skrivits om företaget i olika tidningar. Mariana sköter lönerna och kan varje medarbetares anställningsnummer i huvudet. När någon fyller år eller av annan anledning behöver uppmärksamhet så fixar hon det tillsammans med närmsta chef.

Tommy Zryd, MTA

Att vara en del i ett sammanhang

MTA är noga med att ta en plats i samhället och att låta medarbetarna känna att de är en del i ett sammanhang. Som en av kommunens största arbetsgivare axlar företaget rollen som förebild i branschen, på många olika sätt. De vågar t ex ta ställning i jämlikhetsfrågor (innebär alla människors lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning), tar alla chanser att informera och skapa större kännedom och högre status kring byggbranchen, uppmuntrar sina anställda att arbeta som ambassadörer –både för företaget och för branschen i stort.

När Halmstad genomförde sin första Pride-festival lyfte MTA sitt ställningstagande i HBTQ-frågor och det var nog en och annan som höjde en aning på ögonbrynet när de bytte ut alla byggflaggorna till regnbågsflaggor. Detta har blivit en tradition som nu även omfattar festivalerna i Varberg och Helsingborg. MTA bryr sig också mycket om vår framtid. De små människorna. Och personalen ute på arbetsplatserna får ofta besök av dagis- och skolbarn. MTA uppmuntrar sina anställda att ta tillvara på mötena med barnen. Och visst värmer det i hjärtat när man ser en byggarbetare traska runt med en grupp ivriga barn i gula hjälmar, som lyckligt lär sig allt om en byggarbetsplats och vad folk gör på jobbet hela dagarna. Att dryfta alla möjliga och omöjliga frågor är inspirerande både för vuxna och barn.

Att varje år ge pengar till välgörande ändamål, ta hand om arbetslösa ungdomar och hjälpa nyanlända in på den svenska arbetsmarknaden är något som verkligen ger meningsfullhet åt arbetet i vardagen.

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"